Cambra fosca

L'estudi fotogràfic portàtil de William Barton Micklethwaite, pare de FW Micklethwaite, a Irlanda. El procés del col·lodió humit requeria que la imatge fos revelada mentre la placa estava encara mullada, el procés posterior també requeria foscor, pel que van merèixer aquest nom de cambres fosques.

Una cambra fosca (també coneguda com a cambra obscura, amb etimologia llatina, de cambra = habitació) és una petita habitació al qual se li han tapat totes les escletxes i entrades de llum de l'exterior per evitar que aquesta faci mal les substàncies químiques, el paper i tot el material sensible a la llum que s'utilitza per al revelat fotogràfic.

El terme cambra fosca va ser utilitzat per primer cop per Johannes Kepler, en el seu tractat de nom Ad Vitellionen Paralipomena, del 1604. En aquest tractat sobre la llum i la seva reproducció va definir i exposar els seus análisis de la cambra fosca, que posteriorment van servir per desenvolupar el telescopi.[1]

En els seus orígens, la cambra fosca, consistia en una mera habitació tancada, amb una petita escletxa en una de les seves parets per on podía entrar la llum. Aquesta llum penetrant originava una imatge de l'exterior a la paret oposada de l'orifici, amb la curiositat que la imatge resultant es trobava invertida i poc nítida. Amb el pas del temps la cambra ha anat evolucionat, i va passar a convertir-se en una petita caixa molt més manegable i a l'orifici de la caixa s'hi va col·locar una lent òptica per tal de millorar la qualitat de la imatge obtinguda.[2]

La persona que revelava les fotografies a la cambra fosca havia de treballar a les palpentes en absoluta foscor. El material fotosensible és el paper fotogràfic (en el qual s'imprimeix la imatge), els rotlles de pel·lícula que encara no han estat revelats, i els productes químics, com el revelador, el detenedor i el fixador.

Per a la fotografia en blanc i negre se sol fer servir un petit focus de 12 o 15 vats de color vermell, ja que la llum vermella gairebé no afecta el material fotosensible. Encara que el rotllo fotogràfic és preferible revelar en absoluta foscor, ja que és molt més sensible a la llum que els altres materials i sobretot que moltes imatges, són irrecuperables en cas de dany del negatiu.

L'ús de la cambra fosca està gairebé obsolet a causa de la utilització de modernes màquines que revelen i imprimeixen els rotllos fotogràfics de manera automàtica, sense intervenció humana, fins i tot en llocs absolutament il·luminats. Un altre factor que ha portat a la seva decadència és l'aparició de les càmeres fotogràfiques digitals, que exhibeixen la imatge fotografiada instantàniament i poden imprimir en qualsevol impressora d'un ordinador amb diversos nivells de qualitat.

Aquesta pràctica tendeix a desaparèixer, desplaçada per les noves tecnologies i només una minoria d'artistes o professionals de la fotografia continuen treballant a la cambra fosca per obtenir resultats amb efectes i acabats especials, fins al punt que alguna de les grans multinacionals ha hagut d'acomiadar els seus treballadors i fins i tot tancar les portes.[3][4]

Primera fotografía fixa, creada per Nicéphore Niepce
  1. Kepler, Johannes. Ad Vitellionem Paraliponema. 
  2. «Cámara Oscura». www.sitographics.com. [Consulta: 22 octubre 2016].
  3. «Kodak to shut down». Arxivat de l'original el 2012-04-14. [Consulta: 11 juny 2012].
  4. Kodak tanca

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search